top of page

Raceverslag Paasraces 2019


Afgelopen zaterdag stonden, na een lange winter wachten, de eerste races van de DNRT Peugeot 206 GTI Cup op het programma. Dit jaar reden we weer tijdens de traditionele Paasraces in Zandvoort, en we hadden geen beter weekend kunnen kiezen. 40 deelnemers stonden te trappelen om onder fantastische weersomstandigheden aan het nieuwe raceseizoen te beginnen.

Om de nieuwe rijders de gelegenheid te geven rustig te kunnen beginnen, stond er een vrije training op het programma. Daarna begonnen de heren en dame aan hun eerste kwalificatie van het seizoen, en voor sommigen de eerste kwalificatie ooit. Meteen werd duidelijk dat degenen die we vorig jaar vooraan zagen, ook nu weer het tempo aanvoeren. Alexander Japin wist de snelste tijd neer te zetten, en maakte daarmee meteen duidelijk dat hij ook dit jaar weer voor het kampioenschap zal gaan. Achter hem zagen we de kampioen in het rookie kampioenschap van vorig jaar, Paul van Lier. Derde was de ervaren Rene Oudshoorn, die dit jaar ongetwijfeld ook voor het goud zal gaan. De snelste rookie was Mike van der Veer, en de snelste debutant was Sandro Favre. Helaas betekende de kwalificatie voor Evert Wind meteen het einde van zijn racedag nadat hij bij het uitkomen van het scheivlak hard de vangrail raakte en daarmee zijn 206 hevig beschadigde.

Na de middagpauze stond de eerste race over 12 ronden op het programma. De temperatuur was flink omhoog gegaan, en daarmee ook de spanning op de grid. De race ging even na enen van start en meteen was het Alexander Japin die het tempo aanvoerde. Achter hem was Rene Oudshoorn voorbij gegaan aan Paul van Lier, en zetten zij beiden de achtervolging in. Dit scenario bleef eigenlijk de gehele race hetzelfde, waarbij niemand echt een antwoord had op de pace van Alexander Japin. Daarachter was de strijd echter fel en waren er genoeg inhaalacties, en hier een daar werd er flink wat stof opgeworpen. Enkele ronden voor het einde werd de race afgebroken na een koprol van Emmanuel Mylanus in het scheivlak. Gelukkig bleef de rijder van NXT Racing ongedeerd, maar zijn auto liep een hoop schade op. Ook voor Huib van den Nulft was dit moment het einde van de racedag nadat zijn versnellingsbak de geest gaf. Zo kwam de race tot een abrupt einde, met de top drie onveranderd; Alexander Japin won voor Rene Oudshoorn en Paul van Lier. De beste rookie was Mike van der Veer en Sandro Favre mocht zichzelf de best geklasseerde debutant noemen.

De tweede race kende een vergelijkbaar patroon als de eerste. Alexander Japin voerde het veld aan, en daarachter had men moeite om zijn tempo te volgen. Al bleven Rene Oudshoorn en Paul van Lier een stuk dichterbij. Het was duidelijk dat de baan warmer en stoffiger was als tijdens de eerste race, want er waren een stuk meer uitstapjes en stoffige momenten. Gelukkig bleef de schade beperkt, en werden de volledige 12 ronden verreden. Het was wederom Japin die de overwinning naar zich toe trok en Oudshoorn en van Lier die respectievelijk het zilver en brons pakten. Mike van der Veer was wederom de best geklasseerde Rookie en ook Sandro Favre wist alle andere debutanten achter zich te houden.

Na een bewogen maar prachtige racedag is het Alexander Japin die het kampioenschap aanvoert met daarachter René Oudshoorn en Paul van Lier. Bij de rookies leidt Mike van der Veer voor de equipe Reynders/Zeelmaekers, en derde staat Sandro Favre. De volledige tussenstand is nu op de website te vinden!

De volgende afspraak voor de 206 GTI Cup is over minder dan een maand op het circuit van Assen. Daar zal op 14 mei de tweede ronde van het kampioenschap verreden worden.


bottom of page