top of page

Raceverslag Assen 2019


Vorige week streek de DNRT Peugeot 206 GTi Cup neer op het circuit van Assen voor de tweede ronde van het kampioenschap. Er stonden drie races op het programma, en het weer was weer zoals vanouds; prachtig. In de afgelopen weken hadden een hoop rijders al de tijd genomen om even te oefenen op het unieke circuit in het noorden, en zodoende stond er weer een spannende dag voor de boeg.

Tijdens de kwalificatie zagen we meteen dat het testen voor kampioenschapsleider Alexander Japin zijn vruchten afworp; hij wist met een seconde voorsprong de pole-position te pakken. Daarachter was het Assen-specialist en debutant in de 206 GTi Cup, Jorn Boertien, die de tweede plaats op de grid wist in te nemen. En derde was Marciano van Ling, die op Assen altijd snel is, en ook nu weer liet zien dat ook hij vooraan mee kan doen. Mike van der Veer was de snelste bij de rookies, ondanks een incident in de beruchte Ramshoek, waarbij hij de vangrail flink raakte. Gelukkig kon de auto gerepareerd worden, en konden alle deelnemers weer meedoen aan race 1.

De eerste race startte voor de middagpauze, en meteen barstte de strijd los. Japin was goed weg, en wist de leiding te pakken. Daarachter ging het aan het einde van de eerste ronde mis voor de equipe Zeelmaekers/Reynders, die na contact met de auto van Rob Smulders hard in de Ramshoek van de baan vloog, maar gelukkig zijn weg kon vervolgen. De leidende Japin werd de gehele race niet met rust gelaten; Paul van Lier wist hem zeer dicht te volgen totdat hij een foutje maakte in de GT Chicane en de aansluiting verloor. Maar meteen was daar Jorn Boertien die zijn plaats overnam, en direct de aanval inzette bij Japin. Laatstgenoemde moest alle zeilen bijzetten om zijn leiding te behouden, en dat leverde een zeer fraaie strijd op. Halverwege de race ging het mis voor Stefan Barewijk, wederom in de Ramshoek. Hij verloor de controle over zijn MF Racing bolide en raakte hard de vangrail, en daarmee was zijn dag helaas voorbij. Uiteindelijk was het Alexander Japin die nipt de race wist te winnen, en Boertien die tweede werd. Echter kreeg Boertien na de wedstrijd een straf voor het overschrijden van de track-limits, en zo kreeg Paul van Lier de tweede plaats in zijn schoot geworpen. Derde werd daardoor Marciano van Ling. Bij de rookies wist Mike van der Veer te winnen, gevolgd door Daan Thieme en Sandro Favre.

In de tweede race wist Alexander Japin te profiteren van de ontstane strijd achter hem, en zo direct van het veld weg te rijden. Daarmee wist hij onbedreigd te winnen. Jorn Boertien nam revanche en wist in race 2 wel binnen de lijntjes te blijven, en pakte daarmee de tweede plaats. En Marciano van Ling wist zijn 206 GTi daar vlak achter, op de derde plaats te finishen. Gelukkig was het voorbij met de incidenten, en wist iedereen de race uit te rijden. Bij de rookies was het wederom Mike van der Veer die vooraan eindigde. In race 3 kon Japin een moeilijker wegkomen van de rest van het veld. Achter hem had Edwin Ilbrink een goede start, en hij wist zich meteen te mengen in de strijd om het podium. De hele race was de strijd om de laatste plaatsen op het ereschavot fel maar fair, en uiteindelijk was het toch weer Boertien die op de tweede plaats eindigde, met daarachter wederom Marciano van Ling. Maar niemand kon uiteindelijk bij Alexander Japin te komen, en zo wist hij op het circuit van Assen de hattrick te pakken.

In het kampioenschap is het Alexander Japin die leidt met 252 punten, gevolgd door Paul van Lier en Marciano van Ling met respectievelijk 228 en 213 punten. Bij de rookies leidt Mike van der Veer met 250 punten, met daarachter de equipe Zeelmaekers/Reynders met 232 punten. Derde is Sandro Favre met 230 punten.

De volgende racedag vindt plaats op het Formule 1 circuit van Zandvoort op 30 juni. Dat wil natuurlijk niemand missen!


bottom of page