top of page

Alexander Japin algemeen kampioen 2019


Na een spannend derde seizoen voor de DNRT Peugeot 206 GTI Cup is het tijd om de balans op te maken. Vandaag kijken we naar de winnaar van het algemeen kampioenschap, en naar de rijders die geprobeerd hebben om voor de winst te gaan.

Alexander Japin mag zichzelf de kampioen van 2019 noemen. Hij probeerde al twee jaar achter elkaar het kampioenschap te winnen, en nu is het eindelijk gelukt. Na een dominante start van het seizoen, met veel overwinningen, was hij het gehele jaar lang de te kloppen man. Velen hebben het geprobeerd, maar telkens weer wist Japin goed te scoren en zo kon niemand hem van zijn eerste plaats halen. Pas vanaf racedag 3 wist er iemand anders dan Alexander Japin een race te winnen, maar zijn voorsprong was toen al dermate groot dat hij alleen maar constant hoefde te scoren. En dat deed hij. En daarom is hij de kampioen van 2019!

Op de tweede plaats vinden we Jorn Boertien. Hij startte dit seizoen naast de 206 GTI Cup ook in de Fiesta Sprint Cup, dus er werd wel wat van hem verwacht. Hij was vanaf de tweede racedag op Assen aanwezig en liet meteen zien dat hij meedeed om races te winnen. Hij was een van de weinigen die het Alexander Japin echt moeilijk kon maken, en lang kanshebber voor het kampioenschap. In Meppen wist hij tweemaal de overwinning te pakken, en ook de laatste race van het seizoen in Zolder schreef hij op zijn naam. En daarmee eindige hij sterk op de tweede positie in het kampioenschap.

De rookie-kampioen van 2018, Paul van Lier, wist het kampioenschap te eindigen op een sterke derde plaats algemeen. Vooraf aan het seizoen werd er al veel hem verwacht, en deze verwachtingen maakte hij zeker waar. Het gehele seizoen wist van Lier erg constant te scoren en zo veel punten bij elkaar te sprokkelen, om zo op de derde plaats op het podium van 2019 te eindigen.

Het gehele jaar door waren eigenlijk dezelfde groep rijders betrokken bij de strijd om de podiumplaatsen. Marciano van Ling, die op de vierde plaats in het kampioenschap eindigt, was er daar een van. Ook Tijn Middeldorp was, wanneer hij geen last had van technisch malheur, vaak vooraan te vinden. Als laatste benoemen we ook Edwin Ilbrink, die ook nog wist te winnen dit seizoen en lang dicht bij de kop stond.

Het was een zeer bewogen seizoen, en volgend seizoen zal de strijd niet minder zijn. Zeker omdat een aantal hele snelle rookies zullen doorstromen naar het algemene kampioenschap en zeker voor het goud zullen gaan. Wij willen de winnaars van 2019 nog eens feliciteren, en we zien elkaar weer met Pasen op het Formule 1 circuit van Zandvoort!

Heb jij interesse om volgend seizoen ook aan de start van de 206 GTi Cup te komen? Hier lees je alles wat je moet weten!


bottom of page