top of page

Fraaie strijd op een zonovergoten Zandvoort tijdens eerste races van 2021

Zondag 16 mei ging het 2021 206 GTi Cup eindelijk echt van start met drie wedstrijden op circuit Zandvoort. Waar het er in eerste instantie naar uitzag dat het een dag met wisselvallig weer zou worden bleek het tegenovergestelde waar; onder een blauwe lucht ging de eerste race van het seizoen van start!


De kwalificatie vond plaats om 9:40, en door de gevallen regen was de baan op dat moment nog deels nat. Lastige omstandigheden voor de rijders, en dat vertaalde zich in een uitslag waarbij een aantal rijders die we vooraan verwachten nu wat verder terug in het veld te vinden waren. Joran van den Hout was de snelste, en wist daarmee het punt voor pole positie te pakken. Regerend kampioen Alexander Japin zou de eerste race als tweede van start gaan. In de Rookie-klasse was Larissa Tabak het snelste, voor Donna en Mavis van Dam. Daarmee bestond de Rookie-top 3 volledig uit dames.


Foto's: Thomas Bakker Fotografie

Race 1

Alexander Japin en Edwin Ilbrink waren bij de start als snelste weg en wisten de kopposities in te nemen. In ronde drie kwam het tot een contact-moment in het gevecht om de leiding. Japin en van den Hout raakte elkaar bij het insturen van het Scheivlak, maar gelukkig konden beide rijders hun auto op de baan houden. Een ronde later ging in datzelfde Scheivlak Donna van Dam van de baan. Zij spinde onfortuinlijk de grindbak in en kwam daarmee op haar kant terecht. Voor de snelle dame zonde om haar eerste race zo te eindigen, maar gelukkig kon ze zelf ongedeerd uitstappen en raakte de auto niet noemenswaardig beschadigd. Voor dit incident werd de race met code 60 geneutraliseerd.


Na de herstart verloor Joran van den Hout een paar posities en wist Edwin Ilbrink de leiding over te nemen. Ook Stefan Bloemendaal, Marciano van Ling en Luuk Potstra konden zich bij het leidende trio aansluiten. Daarachter zagen we ook een felle strijd tussen een aantal rijders die door de omstandigheden een iets mindere kwalificatie gekend hadden. Paul van Lier, Rob Reynders, Marcel Timmer, Rutger Hoejenbos, Nelson Fonseca, Werner Steenbeek en equipe Maatman/Alblas maakte allen deel uit van dit gevecht, en wisselde iedere ronde wel van positie. Met twee ronde te gaan ging het voor Hoejenbos mis toen hij bij het aanremmen van de Tarzan-bocht spinde, en Paul van Lier hem niet kon ontwijken. De schade viel gelukkig mee, maar Hoejenbos had hierdoor wel wat extra 'downforce' nadat zijn achterklep zichzelf had weten te openen.

Het was Edwin Ilbrink die na 11 ronden als winnaar over de streep kwam, gevolgd door Joran van den Hout en een sterke derde positie voor Luuk Potstra. Larissa Tabak pakte de winst in de Rookie-klasse, voor Ronnie Swart en Frank Engelen.


Race 2

Het was Edwin Ilbrink die direct de leiding wist te pakken na de start van de tweede race, terwijl daarachter Marciano van Ling en Alexander Japin meteen de derde en vierde plek wisten te bemachtigen. Niet veel later was het Joran van den Hout die de leiding wist over te nemen, en direct een gat wist te slaan naar zijn achtervolgers. In het middenveld zagen we wederom een felle maar faire strijd tussen een grote groep 206-en die vrijwel iedere bocht naast elkaar weten te komen.

In ronde 5 spint in bocht 10 Emmanuel Mylanus de grindbak in, wat voor een kortstondige gele vlag situatie zorgt. Een paar ronde later gaat het ook voor Ronnie Swart mis, hij eindigt zijn race in de grindbak van het Scheivlak. Vooraan verandert er weinig. Van den Hout heeft een gat van ruim 4 seconde op zijn achtervolger Alexander Japin, en dat is dan ook de volgorde waarin ze over de finish komen. De Rookie-categorie wordt wederom gewonnen door Larissa Tabak, terwijl het ditmaal de sterk naar voren gereden Ronnie Attema is die de tweede plaats weet te behalen.


Race 3

De laatste race van de dag zag wederom Joran van den Hout direct na de start een aantal plekken verliezen, waardoor het Alexander Japin is die de na de eerste ronde als leider doorkomt. Op posities 4, 5,6 en 7 zien we een MF Racing-trein ontstaan met Marciano van Ling, Stefan Bloemendaal, Niels van Wijk en Paul Sampers die de aansluiting bij de leiders proberen te vinden. Niet veel later is het echter Joran van den Hout die wederom de leiding weet over te nemen, en Alexander Japin terugverwijst naar de tweede plek.

Mooi om te zien is dat de debutanten van deze dag uitermate goede progressie maken, en er ontstaat dan ook een leuke strijd rond de twintigste positie. We zien Frank Engelen, Pedro Marques, Tom Jansen, Marcel Stokkink en Donna van Dam allen dicht bij elkaar, een gevecht waar ook Sacha Kellerman en Cor Japin zich bij voegen. Het is echter Ronnie Attema, die na problemen in de kwalificatie de dag achteraan begon, die als eerste Rookie over de finish komt! Larissa Tabak eindigt de derde race als tweede, met Mavis van Dam in derde positie.

Vooraan is het wederom Joran van den Hout die als winnaar over de streep komt, gevolgd door Alexander Japin. Kleine aantekening die we hierbij moeten maken dat de auto's van deze beide rijders deze week een na-controle dienen te ondergaan en de resultaten dus nog onder voorbehoud blijven totdat bevestigt kan worden dat alle techniek binnen de reglementen is gebleven.


De volgende wedstrijd voor de 206 GTi Cup staat gepland op 27 juni en vind wederom plaats op Circuit Zandvoort. Alle informatie over deze racedag vind je zodra het beschikbaar is op deze website!


Comentarios


bottom of page