top of page

Japin, van den Hout en Wolters naar winst op Meppen

Racepark Meppen was zondag 30 augustus voor de 7de, 8ste en 9de wedstrijd van het 2020 DNRT 206 GTi Cup seizoen. Het net over de Duitse grens gelegen circuit staat bekend om zijn technische bochten, en lage rondetijden. Op een mistig Meppen ging de kwalificatie van start, maar voor de eerste race kwam de zon door en lag de baan er optimaal bij voor de ronde 7 van 2020. 

Race 1

Wederom was het regerend kampioen Alexander Japin die in de kwalificatie de pole had weten te bemachtigen, echter was het Jayro Dijkstra die héél dichtbij wist te komen en beloofde het dus een spannende race te worden. Vanaf positie drie is het Gerald Wolters die de beste start heeft, hij weet Dijkstra in de eerste bocht voorbij te steken. Dat hield precies een ronde stand, want bij het ingaan van ronde twee is het Dijkstra die de tweede positie terugpakt. In het middenveld ontstaat er een felle strijd waarin onder anderen Arthur Peters, Rutger Hoejenbos, Marcel Timmer en nieuwkomers Paul Sampers en Roy Meeuwissen elkaar in iedere bocht voorbij proberen te steken. Simon van Dijk heeft wat minder geluk, want hem zien we in de eerste bocht de grindbak opzoeken. Hij weet gelukkig wel  zijn weg te vervolgen, maar de de leider in het Rookie-kampioenschap verliest veel posities.  Vooraan is het nog altijd Alexander Japin die de leiding in handen heeft, echter heeft Jayro Dijkstra het gat gedicht en is hij zoekende naar een inhaalmogelijkheid. Even lijkt dat te lukken wanneer een langzamere auto op een ronde wordt gezet en de twee 206-en deur aan deur de eerste bocht in gaan. Toch is het Alexander Japin die er als eerste uitkomt, en hij wint dan ook de eerste race. Jayro Dijkstra eindigt als tweede en Gerald Wolters, tevens eerste rookie, als derde.

Race 2

Voor de tweede maal komt Alexander Japin goed van zijn plek, terwijl achter hem Jayro Dijkstra direct na de start mis lijkt te schakelen wat hem veel posities kost. Gerald Wolters komt hierdoor op de tweede positie te liggen, terwijl Marciano van Ling op zijn bumper aansluit. Werner Steenbeek ligt dan op vierde, maar deze moet hij na een aantal ronden moeten afstaan aan Edwin Ilbrink.

Na zijn uitstapje in de eerste race weet Simon van Dijk veel plaatsen goed te maken, en halverwege de race rijdt hij zelfs al de top 10 binnen. Achter hem is het wederom het middenveld wat en fel maar fair gevecht met elkaar voert. In ronde zes gaat het dan toch mis. Rutger Hoejenbos en Marcel Timmer raken elkaar op een onfortuinlijke manier, waarbij de wielen elkaar raken en de auto van Timmer in het gras hapt en ondersteboven tot stilstand komt. Marcel Timmer kan gelukkig ongedeerd uitstappen.

Als gevolg van dit incident wordt de race geneutraliseerd, en uiteindelijk met een code rood tot einde gebracht. Het is wederom Alexander Japin die de wedstrijd wint, terwijl Gerald Wolters de snelste rookie is. 

Race 3

Terwijl de lucht boven het Racepark Meppen langzaam donkerder wordt gaat de derde race van start. Alexander Japin komt als leider de eerste bocht uit, gevolgd door Gerald Wolters en Marciano van Ling. Een goede start zien we van zowel Simon van Dijk als Thijs van der Weide, die respectievelijk opklimmen naar posities 7 en 10. Jayro Dijkstra bevindt zich op de 8ste positie en zoekt naar een plaats waar hij Simon van Dijk voorbij kan steken, maar dat is op Meppen nog niet zo gemakkelijk. Met een slimme cut-back bij uitkomen van bocht 5 weet hij dan toch naast van Dijk te komen, en de 7de positie over te nemen.


Dan ineens begint het in bocht 2 licht te regenen. Er ontstaat een situatie waarbij op het korte circuit van Meppen één bocht volledig nat is, en de rest van het circuit compleet droog. Een bizarre omstandigheid, waar de rijders zich goed aan weten aan te passen. Op een snelle spin van Geert Croonenbroek na weet iedereen zijn auto op het asfalt te houden, en langzaam trekt de bui ook de rest van het circuit over. Gerald Wolters maakt op positie twee een fout, waardoor Joran van den Hout, Marciano van Ling en de sterk rijdende Daan Thieme hem voorbij kunnen steken. Het is echter Alexander Japin die de finish-vlag als eerste ziet, terwijl Joran van den Hout op de tweede positie algemeen ook de eerste rookie is.

Finale op TT Circuit Assen

Na een ontzettend drukke augustus-maand voor de 206 rijders is er nu bijna twee maanden. De laatste racedag van het seizoen vindt namelijk op 29 oktober plaats op het TT Circuit in Assen. Met de strijd in zowel het algemeen-klassement als bij de rookie's nog volledig open zal de spanning tijdens de drie wedstrijden aldaar ongetwijfeld om te snijden zijn! 

Video

Foto's: Thomas Bakker Fotografie

Comments


bottom of page