top of page

Joran van den Hout en Alexander Japin 2020 kampioenen 206 GTi Cup

Voor iedereen was 2020 een bewogen jaar. Van de originele kalender met 7 racedagen op 4 verschillende circuits bleven er door de verschillende maatregelen omtrent Covid-19 nog slechts 3 over. Nu duidelijk is dat het seizoen niet hervat kan worden, en er besloten is het huidige seizoen niet door te trekken tot in 2021, zijn de kampioenen dus gekend!

Racedag 1: DNRT Super Race Weekend

Het slechts 9 wedstrijd kennende seizoen ging in het teken van het Super Race Weekend op 1 en 2 augustus van start. Circuit Zandvoort was toneel van de eerste drie sprints, en direct was het Edwin Ilbrink die in goede vorm bleek te zijn. Met een tweede plek en twee overwinningen verliet hij de eerste racedag als leider in het klassement. De eerste wedstrijd werd gewonnen door een oude bekende. De snelle Deense retournier Steffen Larsen toonde het racen niet verleerd te zijn, en schreef één race op zijn naam.

Ook stonden er 10 rijders aan de start die dit weekend hun autosport-debuut maakte en in het Rookie-klassement met elkaar de strijd aan gingen. Ook bleken zij uiterst gewaagd aan elkaar, wat een mooi voorbode voor de rest van het seizoen zou zijn! De dagzege ging naar Gerald Wolters die met zijn 206 nipt Guillermo van Pamelen en Arthur Peters voor wist te blijven. Zonder uitzondering genoten de rookies van hun eerste wedstrijd-kilometers, en was hun progressie gedurende het weekend onmiskenbaar.

Racedag 2: Zandvoort Super Prix

Zaterdag 22 augustus keerde we terug op het Formule 1 Circuit in Zandvoort voor wederom drie sprint-wedstrijden. Vooraan was het ditmaal 2019-kampioen Alexander Japin die in de welbekende #33 206 GTi alle drie de wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. Edwin Ilbrink finishte driemaal als tweede, en wist daarmee de schade in de kampioenschapsstand te beperken.

Bij de rookies zagen we ditmaal drie verschillende winnaars in drie wedstrijden. De strijd om de kopposities wisselde met regelmaat iedere ronde, terwijl een aantal van hen zelfs in de algemene top 3 terug te vinden waren! Tijdens de eerste wedstrijd was het Simon van Dijk die de eerste plaats wist te veroveren, terwijl het in race 2 de beurt aan Joran van den Hout was om zijn eerste autosport-overwinning binnen te slepen. De derde wedstrijd werd gewonnen door de Oostenrijkse rijder Sven Förster uitkomend voor RAEK Racing.

Racedag 3: Racepark Meppen

Niemand kon voorafgaand aan deze racedag weten dat dit de seizoensfinale zou gaan zijn, maar toch werd het Duitse circuit in Meppen het decor van een spannende ontknoping van het 2020 206 GTi Cup seizoen. Met een verschil van slechts één punt tussen de leiders in het algemene kampioenschap, en 5 rijders die kans hadden op de rookie-titel was het meer dan ooit game-on in de titelstrijd!

Op het karakteristieke circuit van Meppen was het Alexander Japin die direct liet zien waarom hij regerend kampioen is. Met een pole-positie en winst in race één versterkte hij zijn voorsprong op Edwin Ilbrink, die voor het eerst op het Duitse circuit in actie kwam. Ook de tweede wedstrijd kon Japin de eerste positie in handen houden, terwijl richting het einde van de laatste wedstrijd het gehele veld werd overvallen door een onaangekondigde stortbui. Binnen enkele ronden viel er dusdanig veel water dat rijders moesten uitkijken voor aquaplaning. Iedereen wist zijn 206 op het circuit te houden, en dus kon de wedstrijd op een normale manier gefinisht worden, met wederom Alexander Japin als leider. Een overwinning die betekent dat hij zich de eerste tweevoudig kampioen in de DNRT 206 GTi Cup mag noemen!

Gerald Wolters bleek zich thuis te voelen op Racepark Meppen, en wist de eerste twee wedstrijden in het rookie klassement te winnen. Achter hem was het Joran van den Hout die tweemaal tweede werd, en daarmee de leiding in het kampioenschap over wist te nemen van Simon van Dijk. Tijdens de regen in de derde wedstrijd liet van den Hout zien hoeveel hij dit seizoen geleerd heeft en dat hij in '21 een gedegen kandidaat voor het algemene klassement is! Niet alleen pakte hij winst bij de rookies, maar ook finishte hij als tweede algemeen. Genoeg om met een voorsprong van 10 punten het DNRT 206 GTi Cup Rookie kampioenschap van 2020 in de wacht te slepen!

What's next?

Zoals bekend zijn de maatregelen omtrent Covid-19 op dit moment nog altijd van kracht. Hierdoor is het op dit moment niet mogelijk om een prijsuitreiking te laten voor de 2020 kampioenen te laten plaatsvinden. Hierover over op een later moment meer.

Om de tijd tot het begin van het nieuwe seizoen op te vullen zal er deze winter een E-competitie voor de 206 GTi Cup worden georganiseerd! Prijs? Een volledig verzorgde race-cursus in een 206 GTi Cup auto van MF Racing! Deze competitie start op 20 december, en zal worden verreden in de racing-game Assetto Corsa. Meer informatie vind je hier.

2021

Achter de schermen wordt momenteel druk gewerkt om een goede kalender voor 2021 samen te stellen. Naar aller waarschijnlijkheid zal het komende seizoen bestaan uit 6 racedagen, op 4 verschillende circuits. Meer informatie hierover wordt eind december of begin januari verwacht. Stay tuned!