top of page

van den Hout en Engelen pakken dagoverwinningen op Zandvoort

Op een verrassend mooie herfstdag werden op Circuit Zandvoort de laatste wedstrijden van het 2021 206 GTi kampioenschap verreden. Een mooi startveld van meer dan 30 206-en had zich verzameld voor een drietal races waarbij het zowel in het Algemeen-klassement als bij de Rookies erg spannend zou gaan worden!


Terwijl er nog een laag mist over de duinen naast het circuit lag gingen de 206 GTi's om tien voor half 10 de baan op voor de kwalificatie. Het was Joran van den Hout die de snelste tijd wist neer te zetten en daarmee wederom de pole positie wist te veroveren. Leider in het kampioenschap Alexander Japin nam de tweede positie in beslag, met Edwin Ilbrink op positie drie. De eerste Rookie vonden we terug op positie 12 algemeen. Frank Engelen was de snelste, maar zijn titel concurrent Pedro Marques zou direct achter hem op de startgrid plaatsnemen.

Race 1

De eerste race van de dag zag Alexander Japin direct de leiding overnemen van pole-man Joran van den Hout. Van lange duur was dit echter niet, want van den Hout wist de leiding snel terug over te nemen. In het rookie-klassement was er inmiddels een felle strijd om de leiding ontstaan tussen Pedro Marques en Frank Engelen. Marques leek de snellere van de twee, maar Engelen had de betere positie in handen. Halverwege was het Pedro Marques die in de Hans Ernst Bocht de fout in ging, en kort naast de baan terecht kwam. Hij kon zijn weg vervolgen, maar verloor veel tijd. Met nog een paar ronden te gaan werd de race kortstondig geneutraliseerd omdat debutant Timo de Graaff in diezelfde Hans Ersnt Bocht tot stilstand was gekomen. Met twee ronden te gaan werd de wedstrijd hervat, maar niets kon Joran van den Hout stoppen. Hij pakte de overwinning, voor Alexander Japin en Edwin Ilbrink. Bij de Rookies was het Frank Engelen die de winst greep, met Marcel Stokkink op de tweede positie.

Race 2

Ditmaal kon Joran van den Hout zijn eerste startpositie wel omzetten in de leiding van de wedstrijd, met Alexander Japin en Edwin Ilbrink in de achtervolging. Achter hen was het Guillermo van Pamelen die goed gestart was, hij reed op de vierde positie vlak voor zijn MF Racing teamgenoot Marciano van Ling. Ook de terugkerende Sandro Favre was de hele race samen met Luuk Potstra in deze kopgroep terug te vinden. De eerste race uitgevallen Timo de Graaff en Stefan van Bloemendaal moesten deze race achteraan starten, maar al snel was duidelijk dat zij veel snelheid hadden. Aan de finish zouden ze respectievelijk zelfs naar een 12de en 9de positie rijden!

In het Rookie klassement was het wederom Frank Engelen die de snelste was. Op de 11de plek algemeen kwam hij wederom als winnaar over de finish, ook al was dit op de finish maar nipt voor de Graaff. Marcel Stokkink eindigde ditmaal als derde in klasse, na een fraai gevecht te hebben gevoerd met Pedro Marques.


Vooraan was het wederom Joran van den Hout die Alexander Japin te snel af was. Edwin Ilbrink eindigde derde, voor Guillermo van Pamelen en Sandro Favre.

Race 3

De laatste race van de dag zag Alexander Japin direct na de start de leiding pakken. Het grote gevecht in de eerste ronde was echter voor de 10de positie, tussen Sacha Kellermann, Timo de Graaff, Frank Engelen en equipe Maatman/Alblas.


In het gehele veld zagen we uiterst spannende gevechten. In het middenveld was het de deze racedag debuterende Bastiaan Geluk die de strijd aanging met Larissa Tabak en Raymon Kuil. De derde debutant deze dag was Daphne Heijstek in de fraai gekleurde #61 206 GTi. Zij liet in deze laatste race van de dag zien de snelheid goed gevonden te hebben.

De top drie was inmiddels ook weer ietwat opgeschud. Joran van den Hout had de leiding terug weten te pakken, en het was Edwin Ilbrink die voorij wist te gaan aan Alexander Japin. In deze volgorde kwam het drietal na 10 ronden racen ook over de finish, wat Joran van den Hout zijn derde overwinning van de dag opleverde!


Timo de Graaff wist als debutant deze race zelfs in de top 10 te eindigen, en daarmee de overwinning in het Rookie-klassement op zijn naam te schrijven! Frank Engelen kwam als tweede over de finish, met Pedro Marques op de derde positie.

206 Autumn Trophy

Op donderdag 28 oktober krijgen de rijders uit de 206 GTi Cup de laatste kans om dit seizoen nog in actie te komen. De 206 Autumn Trophy zal plaatsvinden op het altijd leuke Belgische Circuit Zolder, lees hier meer.


Kampioenen 2021! Omdat de races op Circuit Zolder niet voor het kampioenschap zullen meetellen zijn de 2021 kampioenen bekend! Wij feliciteren Alexander Japin met zijn derde overall-kampioenschap in de DNRT 206 GTi Cup.


Frank Engelen reed dit hele seizoen zeer constant, en kwam gedurende het seizoen steeds verder in het veld naar voren. Hij mag zich de 2021 DNRT 206 GTi Cup Rookie kampioen noemen! Natuurlijk hoort bij een kampioenschap een trofee, en een huldiging. Hierover later meer.


Onboard Highlights

Ondergetekende kreeg reed deze racedag ook weer eens mee, en had zoals gebruikelijk de 206 met onboard-cameras uitgerust. Het resultaat is onderstaande highlight video:Comments


bottom of page