top of page

Wisselende omstandigheden zorgen voor spannende strijd op Circuit Zandvoort

In het teken van de Zandvoort Super Prix stond op zaterdag 22 augustus de tweede racedag van de 206 GTi Cup op dit seizoen op het programma. Onder sterk wisselende omstandigheden reden de GTi's een kwalificatie, gevolgd door een drietal races over twintig minuten.


Kwalificatie

Vlak voordat de 206 kwalificatie van start ging kwam er een forse bui het Circuit Park Zandvoort overgetrokken, waardoor de sessie in extreem natte omstandigheden aanving. Al na twee ronde rijden resulteerde dit in een code 60, doordat een van de deelnemers vast was komen te staan in een grindbak. Wanneer de sessie werd hervat stond er nog een kleine anderhalve minuut op de klok. Nog maar enkele rijders konden hun tijd konden verbeteren. De startgrid voor race 1 was flink door elkaar gehusseld, maar toch zagen we Edwin Ilbrink en Alexander Japin terug op respectievelijk posities één en twee. Een opmerkelijk goede kwalificatie ook voor Niels Meis, die de race als zesde zou aanvangen.

Race 1

Op een inmiddels opdrogende baan was het Alexander Japin die de beste start kende, en direct de leiding van pole-man Ilbrink overnam. Vanaf positie drie verloor Sven Förster een aantal plekken, aan onder andere rookie-concurrenten Gerald Wolters en Guillermo van Pamelen. Na de eerste ronden weet de top twee een gat naar de achtervolgers te slaan, alwaar we Gerald Wolters en Stefan van Bloemendaal in gevecht zien voor de tweede positie. Direct achter hen ontstaat er een fel gevecht voor de tweede plek in de rookies tussen Guillermo van Pamelen, Sven Förster en Simon van Dijk.


In de derde ronde zien we een incident waarbij Rene Oudshoorn op een onfortuinlijke positie op de baan stil komt te staan. Een aantal auto's kunnen hem niet ontwijken, wat resulteert in een uitvalbeurt voor hemzelf en Werner Steenbeek. De wedstrijd wordt echter niet geneutraliseerd, en op de baan zien we door het gehele veld heen groepen die de strijd met elkaar aangaan. Vooraan is het echter Alexander Japin die de overwinning pakt. Bij de rookies is het Gerald Wolters die als eerste over de lijn komt, maar een straf welk effect heeft op de uitslag van alle drie de races ziet hem wegvallen. Hierdoor is het Simon van Dijk die nipt zijn eerste Rookie-overwinning weet te pakken.

Race 2

Ook bij de start van de tweede race is het Alexander Japin die het best weg is, en wederom wordt hij op de bumper gevolgd door Edwin Ilbrink. Al direct kunnen zij een klein gaatje slaan naar hun achtervolgers, voornamelijk om dat die het hevig met elkaar aan de stok hebben. Er ontstaat een grote groep met Förster, van Dijk, Smulders, van Bloemendaal, van Ling en Dijkstra die strijden om de laatste podiumplaats.  Ook in het middenveld zien we een mooie strijd ontstaan. Cor Japin, Luuk Potstra, Rutger Hoejenbos en nieuwkomer tijdens deze racedag David de Groot werken vele delen van het circuit deur aan deur af. Voor de derde positie zien we dat ook Joran van den Hout zich bij het gevecht om het podium heeft weten te voegen, en dat het inmiddels rookie Simon van Dijk is die de derde plek overall te pakken heeft. Op de finish is het echter Stefan Bloemendaal die de derde positie pakt, terwijl het Joran van den Hout is die als beste rookie geklasseerd wordt. Alexander Japin pakt wederom de race-overwinning. Speciale vermelding ook voor Werner Steenbeek, die in de eerste race schade opliep bij een incident en na een spoed reparatie toch weer aan de start staat. Nadat hij vanaf achteraan gestart is komt hij zelfs als twaalfde aan de finish!

Race 3

Bij de start van de derde race is het Edwin Ilbrink die de leiding van Japin weet over te nemen, terwijl de rookies zowat drie dik het Scheivlak in gaan. Joran van den Hout gaat daar aan de leiding, terwijl Förster de tweede plek van van Dijk overneemt. Dan word de wedstrijd geneutraliseerd omdat in de Tarzan Jayro Dijkstra ondersteboven in de grindbak is beland. Gelukkig kan hij ongedeerd uit de auto komen, en lijkt de schade op het eerste gezicht relatief mee te vallen. 

Na de herstart is het Alexander Japin die de leiding weet over te nemen, en zien we dat ook Michael Kosterman zich bij de vechtende groep rookies heeft weten te voegen. Overigens maken inmiddels ook Werner Steenbeek en Robbert Heuser deel uit van deze groep. In het middenveld zien we Thijs van der Weide en Boo Gielen vrijwel een gehele ronde naast elkaar doorbrengen. In de laatste ronde komt David de Groot in de grindbak te staan, wat de wedstrijdleiding doet besluiten om de race met een code rood te beëindigen. Het is Alexander Japin die voor de derde maal vandaag wint, terwijl het ditmaal Sven Förster is die de overwinning bij de rookies pakt.

De volgende racedag van de 206 GTi Cup vindt aanstaande zondag al plaats op het Duitse Racepark in Meppen, waar de rijders zich wederom opmaken voor een kwalificatie, gevolgd door drie wedstrijden.

Foto's: Thomas Bakker Fotografie, video: Huib van den Nulft

Comments


bottom of page